Close

Vrei sa te anuntam cand apar modificari legislative care iti pot afecta serios compania?

DAYS
HOURS
MINUTES
SECONDS
  • Firmele care au cifra de afaceri nula si cele care inregistreaza pierderi peste trei ani la rand ar urma să fie tinute sub observatie de catre o noua directie a Fiscului.
  • Retinerea la sursa dispare cu totul si pentru celelalte venituri
  • Dividendele, scutite de tot de impozit pe venit 
  • Noi prevederi in ceea ce priveste controlul fiscal la contribuabilii mijlocii.
  • Noi reguli pentru detasarea salariatilor in strainatate au intrat in vigoare.

Iata despre ce noutati legislative stim pana acum:

In ultimele zile s-au anuntat modificari la toate legile importante care guverneaza viata unei firme. Unele au si inceput sa se aplice, iar altele urmeaza sa intre curand in circuitul legislativ. 

Analizam zilnic legislatia si te informam in timp util despre orice noutate care iti poate afecta activitatea. Iti dam sfaturi de la specialisti si autoritati.

Avocatnet Premium iti ofera informatii legislative pentru toate departamentele esentiale dintr-o companie medie sau mare: 


  • Financiar - Contabil
  • Resurse Umane
  • Juridic - Administrativ
  • Top si Middle Management.

De asemenea, iti poti personaliza e-mailurile in functie de domeniul tau de activitate.

Esențial Fiscal: știrile momentului pentru departamentul financiar-contabil. 

« Numai pentru abonații AvocatNet.ro Premium »

Legislație la zi, relevantă în profesia ta:

 
→ Legea salarizării bugetarilor: adoptată de Senat, urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaților. Prevederile votate vizează majorarea salariilor pentru cele mai importante categorii de angajați ai statului. Creșterile salariale ar urma să se acorde etapizat, până în 2022, însă primele majorări s-ar oferi încă din vara acestui an (asta în cazul în care proiectul ar intra în vigoare până atunci). Proiectul atinge și subiectul orelor suplimentare și al recompensării acestora prin sporuri salariale, un subiect îndelung amânat de decidenți în toți acești ani. 
Lista majorărilor salariale care ar urma să se acorde  
+ Bugetarii vor primi, prin această nouă lege a salarizării, o indemnizație de hrană în locul tichetelor de masă 


→ Legea care prelungește cu 3 luni termenul până la care localurile își pot obține autorizația de securitate la incendiu: adoptată de Camera Deputaților (vot final), merge la promulgare.Noul termen de conformare ar urma să fie 30 septembrie (în loc de 30 iunie). 
+ Localurile care nu respectă securitatea la incendiu pot fi sigilate  
+ Legislația privind PSI - istoric legislativ despre normele de securitate la incendii 


→ O modificare la Legea pensiilor: adoptată de Camera Deputaților (vot final) și merge acum la promulgare. Noutatea este că și cei care au locuit cel puțin 30 de în Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea vor beneficia, în curând, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială. Până acum beneficiau de această facilitate doar locuitorii din Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș și Zlatna.

→ Legea risipei alimentarecea care obliga comercianții să doneze alimentele în prag de expirare nu se poate aplica, deși a intrat în vigoare, pentru că normele sale de implementare au fost retrase de Ministerul Agriculturii. Asta înseamnă că firmele scapă momentan de obligațiile pe care le impunea actul normativ.
Declarația prin care ministrul agriculturii amână aplicarea legii  
Obligațiile impuse de lege pentru comercianți 
Obligațiile impuse de lege pentru micile magazine  
Normele legii, așa cum fuseseră puse în dezbatere publică, înainte de a fi retrase

→ Legea care aprobă programul Start-up Nation: publicată astăzi în Monitorul Oficial, va intra în vigoare sâmbătă. Data de la care va fi posibilă înregistrarea online a proiectelor va fi comunicată în perioada următoare, cu cel puțin cinci zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis. Termenul estimat pentru deschiderea aplicației electronice este, conform anunțului făcut de oficialii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, începutul lunii iunie. 
+ Descrierea detaliată a condițiilor de finanțare prin acest program 
+ Nouă sfaturi practice care sporesc șansele de finanțare prin Start-up Nation 
+ Analiză comparativă SRL vs. SRL-D: Ce formă de organizare e mai bună pentru Start-up Nation 
+ Cum arată planul de afaceri pentru Start-up Nation  
+ Merită să fii plătitor de TVA, dacă vrei să-ți înscrii firma în Start-up Nation?   . 

Termene importante pentru tine:


 Declararea veniturilor obținute în 2016 din profesii liberale, PFA, chirii, pariuri, străinătate se face la Fisc până mâine, cel târziu. 
+ Lista completă a veniturilor ce trebuie declarate la Fisc 
+ Ghid practic pentru declararea online a veniturilor
+ Ghid pentru raportarea veniturilor din chirii  
+ Ghid pentru raportarea veniturilor din străinătate 

+ Ghid pentru declararea veniturilor din pariuri 

→ Obligațiile fiscale ale lunii devin scadente joi. Mai multe obligații fiscale devin scadente joi. Printre ele se numără declarații importante (100, 112, 300, 390 VIES etc.), dar și taxe ce trebuie achitate (taxe pe salarii, contribuțiile sociale, taxele pentru jocuri de noroc sau contribuțiile pentru medicamente). 
Lista completă a obligațiilor 

→ Tot până joi, toate autoritățile publice trebuie să depună Revisalul pentru luna aprilie. Dacă nu există modificări de încadrare sau salariale, atunci depunerea va consta în retransmiterea formularului depus în luna anterioară, după ce, în prealabil, s-au modificat luna și anul de raportare. Transmiterea Revisal pentru bugetari se face prin formularul electronic M500 (atenție, formatul a fost actualizat în aprilie 2017), care poate fi depus online, pe e-guvernare.ro. 

Formularul M500 – versiunea cea mai nouă, valabilă în mai 
Ghidul de completare a documentului (cel mai recent, actualizat și publicat de ANAF)

→ Următoarele obligații fiscale importante trebuie rezolvate, până cel târziu, marțea viitoare. 30 mai e data-limită până când firmele trebuie să depună situațiile financiare pentru 2016 și declarația de TVA 394. 
+ Ghidul depunerii situațiilor financiare pentru 2016 – conține informații complete despre transmiterea acestor raportări

 Îți reamintim și:


→ Operațiunea "Ceres": Fiscul verifică piețele sau târgurile în care sunt comercializate fructe și legume. Sunt vizate de verificări centrele comerciale și a altor spații (piețe, târguri etc) în cadrul cărora sunt comercializate, în sistem en-gros, mărfuri de tipul fructelor și/sau legumelor proaspete.
Calendarul preconizat al controalelor specifice organizate în 2017, bazat pe datele furnizate de Fisc în ultimii trei ani

→ O rundă nouă de licitații este organizată de ANAF zilele următoare. Fiscul vrea să valorifice mai multe bunuri aparținând contribuabililor ce înregistrează datorii la stat, printre care și mai multe case din Târgu Jiu.

Primiti acest email deoarece v-ati abonat la newsletterul Avocatnet.ro. Avocatnet.ro este un produs media al SC Inteligo Media SA. In cazul in care doriti mai multe detalii privind SC Inteligo Media SA, va rugam sa ne contactati la office@avocatnet.ro

Despre Noi I Publicitate I Termeni si Conditii I Confidentialitate I RSS Feed I DEZABONARE 

Copyright 2001-2012 Inteligo Media SA #TRACK# 

Alerta trimisa pe e-mail membrilor abonati la departamanetul financiar - contabil

Esențial în HR: știrile momentului pentru profesioniștii de resurse umane. 

« Numai pentru abonații AvocatNet.ro Premium »

Legea pensiilor tocmai a fost modificată din nou în Parlament 

 
Potrivit noilor reglementări, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea și pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare la pensie. 

Ce urmează aici: Această modificare a Legii pensiilor a fost votată de Camera Deputaților (for decizional). Pentru a intra în vigoare, este nevoie de promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial. 

Revenim cu un articol detaliat despre subiect

Decizie majoră în justiție: Angajator, obligat să plătească daune morale unui salariat pentru hărțuire la locul de muncă

 

Iată ce știm până la acest moment: 

Cadrul: Este vorba despre o decizie definitivă în cazul unui litigiu de muncă, emisă de Curtea de Apel București (Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale) în 19 mai 

Personajele: un angajator cu aproximativ 3.000 de salariați, dat în judecată de un salariat pentru hărțuire la locul de muncă 

Rezultatul: Angajatul a primit câștig de cauză, va primi daune morale de 10.000 euro în echivalent lei și 6.000 de lei cheltuieli de judecată, reprezentând parte din onorariile de avocat avansate în fond şi apel. 

Contextul mai larg: este a doua decizie de acest gen în România, în 2016 unul dintre jucătorii de pe piața telecom fiind obligat, la rândul său, să achite 45.000 de lei – daune morale unui salariat tot pentru hărțuire la locul de muncă. 

Revenim cu un articol complex pe această temă. 

+ Puteți citi cât de slab reglementată este hărțuirea locul de muncă în legislația autohtonă dintr-o această analiză publicată deja de AvocatNet.ro.  

Toate autoritățile publice trebuie să depună Revisalul pentru luna aprilie până joi

 

Chiar dacă nu au fost modificări de informații salariale, instituțiile și autoritățile publice trebuie să raporteze până în 25 mai, inclusiv, datele salariaților plătiți din fonduri publice. Nu uitați că raportarea trebuie făcută lunar, indiferent dacă au apărut sau nu modificări față de ultima declarație înregistrată cu privire la informatiile de salarizare (obligația este una de dată recentă, până acum Revisal trebuia depus în cazul bugetarilor numai dacă surveniseră modificări în luna anterioară raportării). 

Dacă nu există modificări de încadrare sau salariale, atunci depunerea va consta în retransmiterea formularului depus în luna anterioară, după ce, în prealabil, s-au modificat luna și anul de raportare. 

Transmiterea Revisal pentru bugetari se face prin formularul electronic M500 (atenție, formatul a fost actualizat în aprilie 2017), care poate fi depus online, pe e-guvernare.ro. 

+ Formularul M500 – versiunea cea mai nouă, valabilă în mai, este disponibilă aici
+ Ghidul de completare al documentului (cel mai recent, actualizat și publicat de ANAF) îl găsiți aici

Primiti acest email deoarece v-ati abonat la newsletterul Avocatnet.ro. Avocatnet.ro este un produs media al SC Inteligo Media SA. In cazul in care doriti mai multe detalii privind SC Inteligo Media SA, va rugam sa ne contactati la office@avocatnet.ro

Despre Noi I Publicitate I Termeni si Conditii I Confidentialitate I RSS Feed I DEZABONARE 

Copyright 2001-2012 Inteligo Media SA #TRACK# 

Alerta trimisa pe e-mail membrilor abonati la departamanetul de resurse umane

Spre deosebire de versiunea Gratuita, AvocatNet.ro Premium iti da acces la toate articolele din site si la alerte importante trimise zilnic pe email.

Aboneaza-te la AvocatNet.ro Premium si te anuntam noi, prin e-mail, cand apar noile reguli fiscale pe care vei fi obligat sa le respecti

Doar 50 Lei + TVA / luna

- plata lunara-