
Conferințele practice avocatnet.ro continuă:
Riscuri, practici și recomandări fiscale, juridice și de HR pentru final de 2023
Împreună cu specialiști de top, timp de 4 zile, avocatnet.ro structurează, prezintă și clarifică cele mai importante modificări și coordonate legislative din acest an.
AGENDĂ CONFERINȚE OCTOMBRIE 2023
Conferința
Politicile de remunerare și transparența salarială – implicații ale noii directive UE și pregătirea pentru implementare
Lectori - Biriș Goran SPARL
Online - 3 Octombrie 2023, de la 11:00
O nouă directivă europeană sanctionează ferm orice încălcare a egalității de remunerare și impune tuturor angajatorilor un set de reguli mai stricte care să asigure o transparență mai mare în stabilirea salariilor , obligând în același timp companiile la noi tipuri de raportări ce trebuie făcute către autorități.
Chiar dacă directiva va intra în vigoare în 2026, este esențial ca angajatorii să înceapă de pe acum pregătirile pentru conformarea la noile cerințe, astfel încât să își adapteze deja procesele și politicile interne pentru a fi în acord cu viitoarele obligații. Reglementarea presupune un tablou complex de cerințe, obligații și măsuri care trebuie corelate pentru a asigura corectitudinea implementării.
Împreună cu specialiștii Biriș Goran SPARL vom explora cele mai bune modalități de abordare a acestui nou cadru legislativ european, precum și impactul noilor reglementări în activitatea operațională, dar și în cultura organizațională și în filosofia politicilor de remunerare aplicate de companii. Discuția, esențială pentru orice angajator, va încerca să pună lucrurile în context și să ofere o perspectivă necesară pentru adaptarea proceselor și politicilor interne, pornind de la următoarele subiecte:
- Analiza posturilor și stabilirea unor criterii obiective de evaluare pentru fundamentarea deciziilor salariale;
- Revizuirea politicilor de recrutare în concordanță cu limitările impuse de directivă în interogarea candidaților;
- Optimizarea fluxului intern de date salariale pentru a răspunde solicitărilor de transparență salarială la care vor avea dreptul angajații;
- Identificarea și remedierea decalajelor salariale pe criterii de gen, pregătirea raportărilor care trebuie făcute de autorități;
- Particularitățile de implementare în IMM-uri comparativ cu marile corporații.
Conferință încheiată
Conferința
Taxarea muncii - clarificări și explicații pe noi reguli fiscale aplicabile în această toamnă
Lectori - Mazars România
Online - 5 Octombrie 2023, de la 11:00
Peisajul impozitării muncii urmează să fie modificat semnificativ în această toamnă, conform reglementărilor pregătite de Guvern pentru modificarea Codului fiscal și majorarea salariilor minime. Publicarea actelor normative este iminentă și va fi făcută în următoarele zile.
Echipa de HR&Payroll a Mazars România vine la conferințele avocatnet.ro pentru a detalia noile reguli de impozitare aplicabile în sfera veniturilor salariale și extrasalariale. Specialiștii vor analiza consecințele și modul de aplicare a noilor măsuri de taxare, ca să ajute companiile să-și lămurească rapid eventualele neclarități, astfel încât să își poată reface în timp util atât bugetele pentru trimestrul IV din 2023, cât și planificările pentru 2024.
Discuțiile se vor concentra pe următoarele subiecte:
- Eliminarea și diminuarea de facilități fiscale în domeniul IT, construcții și agro-alimentar;
- Schimbări de paradigmă în taxarea anumitor beneficii salariale, printre care și tichetele de masă;
- Modificările care vizează majorarea salariilor minime pe economie.
Conferință încheiată
Conferința
Reforma fiscală, decodată și explicată: Noutăți de taxare și alte modificări de impact pentru companii
Online - 12 Octombrie 2023, de la 11:00
Lectori - Țuca Zbârcea & Asociații Tax SRL
Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe o reformă fiscală majoră, care vine nu doar cu taxe noi pentru companiile mari sau cu o grilă mai dură de impozitare a microîntreprinderilor, ci și cu o serie de schimbări - cum este cea legată de folosirea generalizată a e-Factura sau reducerea drastică a plafoanelor pentru tranzacțiile în numerar, care forțează mediul de afaceri să se reașeze și din punct de vedere operațional. Noutățile sunt multe și ample, modificările vizând nu doar Codul fiscal, ci și alte acte normative care trasează reguli de conformare pentru companii, astfel că navigarea prin multitudinea de schimbări se poate dovedi o misiune aproape imposibilă pentru orice contribuabil.
Echipa de consultanți fiscali de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax vine la conferințele avocatnet.ro tocmai pentru a ajuta companiile cu o mapare riguroasă a celor mai importante noutăți legate de taxarea și derularea afacerilor, care să faciliteze înțelegerea prezentului fiscal și să permită dezvoltarea unor strategii de adaptare la el.
Temele de discuție vor viza:
- regimurile speciale de impozitare introduse pentru firmele cu cifre de afaceri mari, pentru sectorul bancar și industria de petrol&gaze;
- modificările fiscale privind regimul microîntreprinderilor;
- noile măsuri de disciplină financiară impuse de Guvern: dispariția posibilității de a plăti la jumătate amenzile fiscale, contabile și conexe, noile plafoane de plăți în numerar, majorarea substanțială a amenzilor din Legea contabilității și introducerea de sancțiuni dure pentru desfășurarea de activități neînregistrate sau fără acte de proveniență;
- raportarea generalizată în e-Factura în toate tranzacțiile B2B derulate între persoane impozabile stabilite în România;
- introducerea e-Sigiliu, un nou sistem de monitorizare a transporturilor.
Conferință încheiată
Conferința
Instrumente de remunerare
Structurarea și implementarea unui ESOP: strategii, practici, exemple
Online - 19 Octombrie 2023, de la 11:00
Lectori - bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ
Retenția resursei umane, pe fondul globalizării și accentuării mobilității forței de muncă, reprezintă o prioritate în rândul majorității organizațiilor. Planurile de participare a angajaților la capital (și implicit planurile de tip stock-option – Employee Stock Ownership Plans – ESOP) au devenit, în acest context, un instrument extrem de atractiv pentru asigurarea retenției, pentru a spori motivația și performanța angajaților și, pe cale de consecință, pentru a crește performanța și profitabilitatea organizațiilor. Implementarea acestor planuri, care a cunoscut o creștere exponențială pe plan local în ultimii ani, tinde sa transforme aceste planuri într-o veritabilă metodă de menținere a competitivității pe piață.
Deși beneficiile acestor forme de remunerare sunt indiscutabile, structurarea și implementarea unui plan de participare a angajaților la capital implică, încă de la faza de proiectare, o serie de complexități fiscale, legale și de HR ce necesită o atenție riguroasă. Acestea includ conformitatea cu legi și reglementări locale sau internaționale legate de titlurile financiare, precum și cu legile fiscale care reglementează impozitarea câștigurilor din acțiuni pentru angajați și companie. Orice detaliu trebuie analizat cu atenție pentru că poate deveni critic în succesul și conformitatea unui ESOP.
Echipa de consultanți bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, care a asistat deja numeroase companii în implementarea unor planuri potrivite de participare a angajaților la capital, va explica pe larg tot ce au nevoie să știe angajatorii înainte de a structura o astfel de politică de remunerare. Prezentarea va detalia tendințele și randamentul implementării ESOP și va explora avantajele acestor instrumente de remunerare în comparație cu altele, oferind în același timp și modalități de structurare și implementare facile, deja testate pe piața muncii din România și adecvate pentru organizațiile de aici.
Conferință încheiată
Ediția Octombrie 2023
Lectori conferințe avocatnet.ro:
Anca Iulia Zegrean - Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii | Biriș Goran SPARL
Anca Iulia Zegrean este un avocat cu experiență bogată în litigii pe chestiuni de drept civil, fiscal și dreptul muncii, precum și un întemeietor al practicii de drept al muncii la Biriș Goran. Extrem de interesată de dreptul muncii și doritoare de a face o reală diferență în aspectele legale ale managementului resurselor umane, Anca consiliază un portofoliu variat de clienți semnificativi pe piața din România, pe care îi ajută să navigheze într-un mediu legislativ schimbător, și să facă față inclusiv disputelor de muncă inerente acestuia. Lucrând pentru organizații care au de la 50 la 3.000 de angajați, Anca este un furnizor de soluții inteligente, creative și sustenabile. Cu un bun simț al afacerii educat prin dubla licențiere academică drept avocat, dar și economist, Anca crede în privirea de ansamblu și în așezarea pe primul loc a obiectivelor afacerii.

Ana-Maria Covrig - Manager, Payroll & HR | Mazars in Romania
Ana-Maria are o experiență de peste 13 ani în HR & Payroll, fiind responsabilă de coordonarea proceselor de administrare a personalului și de salarizare în cadrul proiectelor de care este responsabilă. Ana-Maria lucrează pentru companii care activează în diverse sectoare, cum ar fi construcții, tehnologie, logistică, bănci și piețe de capital etc. Ea este absolventă a Universității din București, cu o diplomă în Administrație și Management Public. De asemenea, deține un master în Comunicare Managerială și Resurse Umane, acordat de Școala Națională de Științe Politice și Administrație Publică. Din dorința de a dobândi cunoștințe suplimentare, Ana-Maria deține o certificare de Expert în Legislația Muncii, eliberată de Uniunea Națională a Experților în Dreptul Muncii (U.N.E.L.M.).

Alexandra Gașpar - Manager, Payroll & HR | Mazars in Romania
Alexandra are o experiență de peste 8 ani în calcul salarial, administrare de personal, legislația resurselor umanie și a muncii și consultanță către clienți din diverse industrii, precum IT, Retail, Real Estate etc. Alexandra a absolvit Facultatea de Sociologie, din cadrul Universității Transilvania din Brașov și un master în resurse umane, în cadrul Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative, urmat de certificarea de ”Expert în legislația muncii” în anul 2020.

Alexandru Cristea - Tax Partner | Țuca Zbârcea & Asociații Tax SRL
Alexandru Cristea este Tax Partner al Țuca Zbârcea & Asociații Tax SRL, societate afiliată firmei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Alexandru are o bogată experienţă în materie de consultanţă fiscală, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Deloitte şi PwC unde a fost unul dintre coordonatorii departamentului de impozite indirecte. El deţine cunoştinţe vaste în planificarea fiscală şi în implementarea unor structuri fiscale eficiente la nivel internaţional, acordând totodată asistenţă clienţilor în materie de contencios fiscal (TVA şi accize). El a fost consultant local în cadrul programului PHARE pentru implementarea în România a unei legislaţii armonizate cu cea europeană în ceea ce priveşte TVA-ul, fiind implicat deopotrivă în procesul de redactare a legislaţiei şi în organizarea de cursuri pentru experţii din cadrul Ministerului de Finanţe din România. Alexandru este consultant fiscal autorizat şi are un MBA în finanţe.

Alexandra Barbaiani - Tax Manager | Țuca Zbârcea & Asociații Tax SRL
Alexandra Barbaiani este Tax Manager în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax SRL, societate afiliată firmei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, fiind specializată în impozitare directă și procedură fiscală. Ea este implicată în proiecte de tax due-diligence, revizii fiscale și oferă asistență în proiecte de reorganizări și restructurări naționale și internaționale (fuziuni, divizări, transferuri de active, etc.). De asemenea, Alexandra are experiență pe zona de litigii fiscale, asistă clienții în cadrul controalelor fiscale, fiind responsabilă inclusiv de redactarea contestațiilor administrative. Alexandra are dublă pregătire academică, fiind absolventă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor și a Facultății de Drept, ambele din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați. De asemenea, a absolvit un master cu specializarea Drept fiscal din cadrul Facultății de Drept, Universitatea București, iar din 2019 a devenit membru activ al Camerei Consultanților Fiscali.

Anca Grigorescu - LL.M.Eur - Partener | bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ
Anca Grigorescu este unul dintre partenerii fondatori ai societății și conduce departamentele de Drept fiscal și Dreptul muncii și beneficii. Cunoștințele aprofundate ale Ancăi în aspecte de drept fiscal și dreptul muncii, precum și cei peste 20 de ani de experiență, o situează printre cei mai buni avocați din domeniu, având în vedere consultanța oferită în materia structurărilor fiscale și corporative. Anca asistă în mod regulat clienții cu privire la aspecte fiscale transnaționale, tranzacții de externalizare, transferuri de întreprindere, aspectele legate de remunerare și stimulente pentru angajați. Experiența sa include consilierea societăților care activează în sectoare precum energie, imobiliar & construcții, servicii financiare, IT&C, medical și farmaceutic, comerț cu amănuntul, automobile și producție industrială.

Iulia Dragomir - Avocat Senior Coordonator | bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ
Iulia Dragomir este avocat senior coordonator în echipa bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea sa se concentrează în principal pe aspecte de drept societar, drept comercial și drept fiscal, cu accent pe structurarea corporativă și fiscală a tranzacțiilor. Iulia consiliază clienții în tranzacții de fuziuni și achiziții și a dobândit o vastă experiență în gestionarea proiectelor complexe pentru clienți locali și internaționali, inclusiv proiecte de participare a angajaților la capital. Iulia este implicată, de asemenea, în proiecte din domeniul dreptului concurenței și dreptului muncii și susține în mod constant sesiuni de instruire pentru angajații clienților, menite să contribuie la consolidarea echipelor, prin o mai buna înțelegere a legislației, dar și prin identificarea, depășirea și evitarea unor situații practice care pot genera consecințe juridice negative.

Laura Popa - Avocat Senior | bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ
Laura este specializată în consultanță și litigii în materie de muncă, precum și în litigii comerciale. Ea are o experiență substanțială în litigii complexe în materie de muncă, inclusiv în investigații disciplinare ale conducerii superioare și în cazuri de concediere.
Pe parcursul carierei sale, a oferit consultanță clienților locali și internaționali cu privire la o varietate de aspecte legate de ocuparea forței de muncă, inclusiv transferul angajaților în urma transferurilor de întreprinderi, acorduri de management și de muncă, proceduri și politici interne și proiecte complexe de restructurare a angajaților.

Participanții recomandă conferințele avocatnet.ro
Pe baza chestionarelor de feedback, peste 98% dintre participanții la conferințele avocatnet.ro din 2022 le-ar recomanda colegilor, prietenilor ca fiind extrem de utile în activitatea lor profesională.
98%
Discuții aplicate. Subiecte importante. Specialiști de top
Participă la conferințele avocatnet.ro! Completează formularul de mai jos și rezervă un loc
Termeni şi condiţii. Pentru mai multe detalii legate de felul în care îți sunt prelucrate datele personale de către avocatnet.ro, acceseză acest link.
Copyright © 2023 avocatnet.ro. All rights reserved.