Conferințele practice avocatnet.ro continuă:

Reguli, riscuri, practici și recomandări fiscale, juridice și de HR pentru noutățile din 2023

Împreună cu specialiști de top, timp de 4 zile, avocatnet.ro structurează, prezintă și clarifică cele mai importante modificări și coordonate legislative din 2023. 

Online. 11 - 23 MAI 2023

AGENDĂ CONFERINȚE MAI 2023

Conferința

Angajator 2023: Impactul noii legi a dialogului social asupra procedurilor interne și relației cu salariații. Practici de conformare

Online - 23 Mai 2023, de la 11:00
Lectori - Biriș Goran SPARL

Noua lege a dialogului social reglementează mai bine reprezentantul salariaților, readuce la nivel de reglementare contractul colectiv de muncă unic la nivel național, obligă toți angajatorii cu peste 10 salariați să demareze negocieri colective și readuce în discuție coeficienții minimi de ierarhizare pe categorii de lucrători, în funcție de standardele ocupaționale.


Potrivit noilor prevederi, în vigoare deja, angajatorii nu vor putea interveni în procesul de alegere a reprezentanților salariaților și nici nu-l vor putea împiedica, salariații se vor putea organiza mai ușor pentru exercitarea drepturilor lor, angajatorii sunt obligați de să ofere mai multe informații reprezentanților angajaților sau părții sindicale, iar structura contractelor colective de muncă a primit elemente și clauze noi.


Specialiștii de la Biriș Goran SPARL vor oferi o privire de ansamblu asupra celor mai importante obligații aduse de noua lege, pe care angajatorii ar trebui să le ia în considerare pentru conformarea corectă, atât în ceea ce privește acomodarea noilor reguli în relație cu salariații, cât și pentru actualizarea documentelor și procedurilor interne din această perspectivă.


Au mai rămas doar 5  locuri disponibile

days
hours
minutes
seconds
00
00
00
00
days
hours
minutes
seconds
Ediția Mai 2023

Lectori conferințe avocatnet.ro:

Monica Todose - Director | PwC România 

Monica s-a alăturat echipei de Transfer Pricing din cadrul PwC România în iulie 2018 având o experiență vastă în domeniul prețurilor de transfer și inspecțiilor fiscale. Anterior, a ocupat poziția de director în cadrul Direcției Generale Coordonare Inspecție Fiscală, în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. De asemenea, Monica a reprezentat România la conferințe internaționale pe teme legate de prețuri de transfer și a contribuit la coordonarea proiectelor finanțate prin fondurile PHARE în perioada 2002-2007.

Ana Maria Iordache - Partener  | D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România

Ana-Maria Iordache are o experienţă de peste 14 ani în domeniul litigiilor fiscale şi administrative, reprezentând cu succes numeroşi clienţi atât în faţa autorităţilor şi instanţelor de judecată din România, cât şi în procedurile derulate în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Sfera sa de practică include o gamă variată de litigii din domeniul dreptului fiscal, dreptului administrativ, dreptului concurenței, protecția datelor cu caracter personal, precum și litigii generate de procedura executării silite.

Cosmin Preda - Tax Manager | Viboal FindEx

Cosmin are zece ani de experiență în domeniul consultanței fiscale și contabilității, fiind membru al Camerei Consultanților Fiscali din România. El deține calitatea de Tax Manager în cadrul companiei Viboal FindEx, fiind atât responsabil pentru coordonarea unei echipe de consultanți, cât și implicat direct în proiectele companiei.

Cristina Niculcea - Transfer Pricing Manager | Viboal FindEx

Cristina are peste 7 ani de experiență în domeniul financiar și fiscal, fiind specializată în prețuri de transfer și membră a echipei Viboal FindEx. Practica acesteia acoperă întocmirea și revizuirea documentațiilor de prețuri de transfer în diverse industrii, întocmirea de acorduri de prețuri în avans , întocmirea procedurilor de acord reciproc, întocmirea raportărilor țară cu țară, precum și furnizarea de servicii de consultanță fiscală în domeniul prețurilor de transfer.

Diana Dănilescu - Junior Tax Consultant | Viboal FindEx

Diana are aproximativ doi ani de experiență în domeniul consultanței fiscale și al contabilității, fiind membră în cadrul departamentului de consultanță fiscală a echipei Viboal FindEx de la începutul acestor ani. Este absolventă de Finanțe și Bănci la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și deține, de asemenea, o diplomă de master în domeniul Fiscalității de la Academia de Studii Economice din București.

Adriana Radu - Avocat Partener | Radu Opriș SPARL

Adriana este Partener în cadrul societății de avocatură Radu Opriș SPARL și are o experiență de peste 15 ani în tratarea subiectelor legate de dreptul muncii, dar și de aspectele pe care le implică lucrul companiilor cu tehnologia.

Adriana a lucrat timp de nouă ani în avocatura de top din București, ocupând diferite poziții, inclusiv cea de partener în cadrul Schoenherr, iar din 2018 s-a dedicat propriului său proiect - societatea profesională de avocați Radu Opriș.

Anca Iulia Zegrean - Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii | Biriș Goran SPARL

Anca Iulia Zegrean este un avocat cu experiență bogată în litigii pe chestiuni de drept civil, fiscal și dreptul muncii, precum și un întemeietor al practicii de drept al muncii la Biriș Goran. Extrem de interesată de dreptul muncii și doritoare de a face o reală diferență în aspectele legale ale managementului resurselor umane, Anca consiliază un portofoliu variat de clienți semnificativi pe piața din România, pe care îi ajută să navigheze într-un mediu legislativ schimbător, și să facă față inclusiv disputelor de muncă inerente acestuia. inteligente, creative și sustenabile. 

Participanții recomandă conferințele avocatnet.ro

Pe baza chestionarelor de feedback, peste 98% dintre participanții la conferințele avocatnet.ro din 2022 le-ar recomanda colegilor, prietenilor ca fiind extrem de utile în activitatea lor profesională.

98%

Conferința

Sediul fix și sediul permanent, la control! Controverse, clarificări și soluții pentru companii

Online - 11 Mai 2023, de la 11:00
Lectori - Viboal FindEx

Legislația interpretabilă și cazuistica din ce în ce mai prezentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene pun o presiune deosebită pe conceptele de sedii fixe ori sedii permanente și modul în care acestea pot genera consecințe notabile asupra tratamentului TVA sau al impozitului pe profit pentru companii.


Pe fondul acestor interpretări a unei legislații insuficient de clare, autoritățile fiscale au impus, spre exemplu, TVA suplimentar societăților controlate care prestează servicii către nerezidenți beneficiari ai acestor servicii. E un subiect în continuă evoluție mai ales după ce, în aprilie 2022, practica discutabilă a inspectorilor ANAF de a stabili sedii fixe și a cere sume suplimentare de plată, atunci când vorbim de o relație de afaceri prin care o firmă străină se folosește în activitatea sa de o firmă românească, a fost invalidată de CJUE în cauza C-333/20. Însă autoritățile pur și simplu au schimbat abordarea pentru a „ocoli” ceea ce au stabilit judecătorii CJUE.


Vom analiza, la această conferință, alături de specialiștii Viboal FindEx, situațiile în care sediile fixe și permanente pot deveni problematice în controalele ANAF și vom încerca să explorăm împreună abordări creative și eficiente pentru a evita riscurile fiscale din această perspectivă, punctând o serie de clarificări esențiale care să ne permit să analizăm mai bine existența reală a unui sediu fix sau a unui sediu permanent. Informațiile sunt vitale pentru toate companiile susceptibile să aibă astfel de sedii în România, și, în egală măsură, pentru toate companiile susceptibile să încheie contracte cu sedii ale nerezidenților în România.

Sesiune încheiată

Conferința

Serviciile intra-grup: Riscuri fiscale și strategii de conformitate

Lectori - PwC România și D&B David și Baias
Online - 16 Mai 2023, de la 11:00

În România, serviciile intra-grup pot genera o serie de probleme fiscale datorită complexității și naturii lor. Aceste servicii implică tranzacții și transferuri între companii membre ale aceluiași grup - cum ar fi partajarea de resurse, managementul centralizat și furnizarea de servicii tehnice sau de consultanță. 


Serviciile intragrup sunt frecvent contestate de autoritățile fiscale, întrucât, atunci când sunt evaluate incorect, acestea reprezintă o țintă ușoară pentru ajustarea prețurilor de transfer și stabilirea unor sume mari de plată suplimentare.


De asemenea, o problemă semnificativă o reprezintă identificarea și aplicarea corectă a reglementărilor fiscale specifice pentru serviciile intra-grup. Aceste reglementări includ legislația privind TVA, impozitul pe profit, impozitul pe venit și alte taxe și contribuții aplicabile, care trebuie aplicate conjugat, ceea ce impune profesioniștilor o cunoaștere rafinată a reglementărilor, și a modului lor de implementare. Datorită complexității și diversității serviciilor intra-grup, companiile pot întâmpina dificultăți în aplicarea corectă a legislației incidente, ceea ce poate duce la riscuri fiscale și sancțiuni considerabile, mai ales că aceste cheltuieli reprezintă unul dintre subiectele principale abordate în cadrul inspecțiilor fiscale și unul dintre motivele recurente care generează dispute și litigii fiscale.


Sesiunea susținută de specialiștii PwC România și D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, va lămuri principalele problematici generate de cheltuielile cu serviciile prestate de entități afiliate, modul de abordare a inspectorilor ANAF a acestui subiect-vedetă în controalele fiscale și va oferi o privire coerentă menită să ghideze profesioniștii în aplicarea corectă a reglementărilor complexe din domeniu.

Sesiune încheiată

Conferința

Noua lege a avertizorilor și interdicția represaliilor contra angajaților. Reguli, riscuri și recomandări

Lectori - Radu Opriș SPARL
Online: 18 Mai 2023, de la 11:00

În contextul Legii Whistleblower (Legea nr. 361/2022, privind avertizorii de integritate), angajatorii, în special, se pot face vinovați de măsuri luate cu titlu de represalii contra angajaților care au făcut raportări privind fapte ce reprezintă încălcări ale legii în mediul profesional.


Riscurile sunt mari deoarece angajatorii care „se răzbună” față de angajații-avertizori vor trebui, dacă măsurile sunt contestate în instanță, să dovedească faptul că măsurile luate, de la caz la caz, nu au legătură cu raportarea și au fost luate în alt context ori s-au bazat pe alte considerente.


Specialiștii de la Radu Opriș SPARL vor oferi companiilor o perspectivă corectă asupra riscurilor pe care și le asumă angajatorii dacă apelează la astfel de practici, dar și asupra regulilor pe care trebuie să le respecte atunci când pun în aplicare noua reglementare, conturând elementele esențiale ale conformării: ce este contextul profesional despre care vorbește legea, cine sunt facilitatorii, persoanele terţe care au legături cu avertizorul în interes public şi care ar putea să sufere represalii într-un context profesional, care sunt represaliile menționate de lege.

Sesiune încheiată

Discuții aplicate. Subiecte importante. Specialiști de top

Participă la conferințele avocatnet.ro! Completează formularul de mai jos și rezervă un loc

days
hours
minutes
seconds
00
00
00
00
days
hours
minutes
seconds

Termeni şi condiţii. Pentru mai multe detalii legate de felul în care îți sunt prelucrate datele personale de către avocatnet.ro, acceseză acest link.

Copyright © 2023 avocatnet.ro. All rights reserved.