Curs practic: Aplicarea obligatorie a sistemului e-Factură din 2024. Cum ne pregătim?
Vom analiza aplicat, la acest curs, timp de 5 ore, sistemul e-Factură astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se poate aplica și care sunt regulile importante de respectat pentru implementarea sa.
Update! Locuri la sesiunile din Noiembrie și 7 Decembrie s-au epuizat. Următoarea sesiunea de curs va avea loc în data de 14 Decembrie 2023
e-Factură, obligatoriu din 1 ianuarie 2024
După ce România a cerut, în ianuarie 2022, o derogare pentru ca sistemul e-Factura să fie obligatoriu pentru toate firmele (adică în relația B2B), o decizie în acest sens a fost oficializată în luna iulie de Consiliul UE, aceasta fiind aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Concret, persoanele impozabile stabilite în România vor trebui să emită numai facturi electronice între ele, ceea ce înseamnă că toate vor trebui transmise în sistemul e-Factura.
Decizia Consiliului UE 1.553/2023 a fost publicată deja în Jurnalul Oficial al UE, după aprobarea sa în data de 25 iulie 2023. Astfel, România va putea să treacă, din 1 ianuarie 2024, la o obligativitate generalizată de folosire a sistemului e-Factura în relația B2B (acum, obligativitatea este numai pentru bunurile riscante vândute în relația B2B).
Derogarea este valabilă, de principiu, între ianuarie 2024 și decembrie 2026 (aceasta depinde și de planurile viitoare ale UE pentru facturarea electronică), iar măsura nu se va aplica persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul României. Acum, decizia trebuie implementată de autoritățile noastre printr-un act normativ.
De la 1 iulie 2022, sistemul e-Factura este obligatoriu pentru domeniul achizițiilor publice, adică în relația B2G, și pentru vânzările de produse riscante în relația B2B. În relația B2B, momentan nu există nici termene de raportare a facturilor, nici amenzi pentru ignorarea obligației de a face raportări, însă ambele chestiuni ar putea fi stabilite de Guvern până la termenul din ianuarie 2024.
Agendă și detalii de organizare
Cursul practic de implementare e-Factură va cartografia sistemul de raportare, fiind gândit ca un instrument de orientare care să ajute participanții să înțeleagă mai bine ce presupune sistemul e-Factură, entitățile obligate să îl folosească, implicațiile utilizării sale și alte aspecte practice.
Agenda cursului va fi extinsă pe măsură ce vor apărea informații noi cu privire la aplicarea sistemului de la 1 ianuarie.
Toate cursurile se desfașoară online cu maxim 50 de participanți. Cursul este structurat pe o singură zi, fiind împărțit în trei ore de prezentări și explicații, finalizate cu două ore de întrebări și răspunsuri, în care lectorul va răspunde direct nelămuririlor punctuale ale cursanților.

Înțelege

Implementează

Analizează

Raportează

Lector curs
Mirela Păunescu - Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București
Cu o experiență de peste 15 ani, Mirela oferă consultanță de specialitate pe probleme de fiscalitate, procedură fiscală, raportări financiare, formare profesională internă pentru companii multinaționale și naționale, cu implicare activă în forurile de conducere ale instituțiilor de supervizare ale sectorului din România. În cei 3 ani ca vicepresedinte Camera Auditorilor Financiari din Romania, Mirela a coordonat departamentele responsabile cu emiterea de reglementări legislative proprii, învățământ, publicații și altele, fiind implicată activ în procesul de transpunere în România a legislației europene ce vizeaza auditul statutar.
Înscrie-te la cursul practic privind aplicarea sistemului e-Factură
Update! Locuri la sesiunile din Noiembrie și 7 Decembrie s-au epuizat. Următoarea sesiunea de curs va avea loc în data de 14 Decembrie 2023
Update sesiune 14 Decembrie: 19 locuri disponibile
Pentru mai multe detalii legate de felul în care îți sunt prelucrate datele personale de către avocatnet.ro, acceseză acest link.
Copyright © 2023 avocatnet.ro. All rights reserved.