Curs practic de implementare e-Factură / e-Transport. Reguli de aplicare și discuții practice

Vom analiza aplicat, timp de 8 ore, noile sisteme e-Factură (4 ore) / e-Transport (4 ore) astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se pot aplica sistemele respective și care sunt regulile importante de respectat pentru implementarea acestora.

Următoarele sesiuni de curs:

27 și 29 Iunie 2022

Ce presupune e-Factură?

Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au obligația, în anumite situații (în relația B2G, pentru produsele cu risc fiscal ridicat etc.), să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Ce presupune e-Transport?

Regimul legal al sistemului e-Transport, prin care se va monitoriza transportul de bunuri riscante în România, a fost oficializat, prin OUG 41/2022, în data de 11 aprilie 2022. Sistemul va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2022.

De ce e important să înțelegem practic aceste sisteme?

Pentru că ambele sisteme presupun o comunicare între sistemele interne ale actorilor economici vizați și sistemele autorităților fiscale. Sistemul E-Factură presupune că acei contribuabili vizați deocamdată de obligativitate vor transmite în sistemul e-Factura facturile electronice emise. Nici ceilalți contribuabili nu trebuie să considere că au scăpat de obligație, din moment ce, până în 2023, autoritățile vor să extindă obligativitatea pentru toate facturile emise în relația B2B.


La fel, transporturile de bunuri riscante sunt identificate printr-un cod unic generat de sistemul e-Transport, cunoscut sub denumirea de cod UIT. Codul UIT trebuie să fie în posesia transportatorului rutier fie în format tipărit, fie în format electronic, împreună cu documentul ce însoțește transportul bunurilor respective.


De înțelegerea funcționării acestor sisteme depinde, practic, respectarea obligațiilor asumate de contribuabili. Iar cursul nostru oferă o perspectivă asupra acelor reguli cunoscute până la momentul organizării sale.

Agendă și detalii de organizare a cursului de e-Factură / e-Transport

Cursul practic de implementare e-Factură / e-Transport va cartografia noile sisteme de raportare, fiind gândit ca un instrument de orientare care să ajute participanții să înțeleagă mai bine ce presupune lansarea celor două sisteme, entitățile obligate să le folosească, implicațiile utilizării sale și alte aspecte practice.


Lectorul, consultant fiscal cu experiență, și vorbitor la mai multe evenimente pe tema noilor sisteme de raportare ANAF, va prezenta informații detaliate despre procesul de transmitere a datelor în celor două sisteme (e-Factură și e-Transport), precum și modul în care se rezolvă probleme des întâlnite în construirea fluxurilor de raportare.


Toate cursurile se desfașoară online cu maxim 50 de participanți. Cursul este structurat în două părți, fiecare zi având trei ore de prezentări și explicații care vor detalia și diseca noile sisteme de raportare, finalizate cu o oră de întrebări și răspunsuri, în care lectorul va răspunde direct nelămuririlor punctuale ale cursanților. 

UPDATE! Locurile de la sesiunile de curs din 14 și 21 iunie / 16 și 22 iunie sunt epuizate. Următoarele sesiuni de curs vor avea loc în  27 și 29 iunie.

Ziua 1: e-Factură (16 iunie)

Ziua 2: e-Transport (22 iunie)

Care este lista produselor cu risc pe care le vizează sistemul E-Transport, cât e valabil codul UIT, dacă se menționează codul UIT în CMR sau avizul de expediție, ce obligații au șoferii pe traseu, ce vehicule sunt vizate de reglementare, dacă se raportează și bunurile care doar tranzitează România.

Vom discuta subiecte ce detaliază termenele de raportare, obligațiile și opțiunile de raportare în relația B2G și B2B, precum și probleme practice: structura facturii electronice, validare și erori factură, obiecții și corecții factură, stornare, refuz factură, facturi către parteneri externi, declarații fiscale.

  • Ora 11:00 – Sesiunea 1
  • Ora 13:00 – Pauză
  • Ora 14:00 – Sesiunea 2
  • Ora 15:00 - Sesiunea Q&A (60 de minute)
  • Ora 11:00 – Sesiunea 1
  • Ora 13:00 – Pauză
  • Ora 14:00 – Sesiunea 2
  • Ora 15:00 - Sesiunea Q&A (60 de minute)

Înțelege

Implementează

Analizează

Raportează

Lector curs

Cristina Săulescu - Managing Partner, Cabot Transfer Pricing 

Cristina este licențiat în economie al Universității de Vest din Timișoara, membru al Camerei Consultanților Fiscali din România și activează în această profesie de peste 20 de ani atât în sectorul privat, cât și în cel public din țara noastră. Experiența ei în sectorul privat constă într-o plajă largă de coordonare și dezvoltare de servicii de contabilitate, asistență de specialitate pe proiecte de fuziuni și achiziții, conformitate și asistență fiscală, consultanță pe problematicile prețurilor de transfer atât la nivel național, cât și regional. 


În sectorul public, Cristina a lucrat timp de 7 ani ca auditor fiscal al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și încă 10 ani ca manager. Are o competență semnificativă în domeniul prețurilor de transfer, al tranzacțiilor transfrontaliere, al reorganizărilor, ca și al implicațiilor impozitării în raport cu legislația românească și cea internațională, oferind servicii profesionale de calitate unor variate corporații multinaționale, bănci și companii locale. Nu în ultimul rând, Cristina are o vastă experiență ca lector și trainer, ea susținând, din aceste poziții, conferințe și ateliere pe diverse teme din domeniul impozitării locale și internaționale.

Înscrie-te la cursul practic privind implementarea e-Factură / e-Transport și află care sunt regulile importante de respectat pentru aplicarea acestora

UPDATE! Locurile de la sesiunile de curs din 14 și 21 iunie / 16 și 22 iunie sunt epuizate. Următoarele sesiuni de curs vor avea loc în 27 și 29 iunie.

days
hours
minutes
seconds
00
00
00
00
days
hours
minutes
seconds

Update sesiune 29 iunie: 2 locuri disponibile 

Pentru mai multe detalii legate de felul în care îți sunt prelucrate datele personale de către avocatnet.ro, acceseză acest link.

Copyright © 2022 avocatnet.ro. All rights reserved.