Curs practic. Clarificări referitoare la diurnă - perspectivă fiscală și juridică

Vom analiza aplicat, timp de 8 ore, atât din perspectivă fiscală, cât și din perspectivă juridică, conceptele de delegare, detașare, detașare transnațională, precum și statutul salariaților mobili, remunerarea salariaților aflați în astfel de situații, dar și tratamentul fiscal al acestor indemnizații, astfel încât fiecare participant să înțeleagă diferențele dintre acestea, impactul calificării unor salariați ca fiind detașați, delegați ori mobili, dar și riscurile la care se expun angajatorii atunci când nu cunosc aceste diferențe.

Următoarea sesiune de curs:

16 si 23 MAI 2024

Ce probleme ridică definirea și calificarea diurnelor? Soluții utile oferite de curs

Conform Legii 16/2017, indemnizația specifică detașării transnaționale este destinată să asigure protecția socială a salariaților și este acordată pentru compensarea inconvenientelor cauzate de detașare (îndepărtarea salariatului de mediul său obișnuit).


Potrivit Codului muncii, prin clauza de mobilitate, ce poate fi introdusă în contractul individual de muncă, părțile stabilesc că, având în vedere specificul muncii, executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se face într-un loc stabil. Într-o asemenea situație, salariatul beneficiază de prestații suplimentare în bani sau în natură, adică așa-zisa indemnizație de mobilitate. Codul fiscal a fost ajustat astfel încât cele două indemnizații, precum și cele de delegare și detașare, să aibă același tratament fiscal, începând cu veniturile aferente lunii mai 2022. Acestea patru sunt cunoscute generic sub denumirea de diurne.


Vom trata, la acest curs practic, atât aspectele juridice, cât și cele fiscale ale problemelor generate de diurne, astfel încât participanții să dobândească o perspectivă completă asupra diurnelor, în lumina modificărilor fiscale și a legislației europene privind detașarea transnațională.

Agendă și detalii de organizare

Toate cursurile se desfașoară online cu maxim 30 de participanți. Cursul este structurat în două părți, fiecare zi având trei ore de prezentări și explicații, finalizate cu o oră de întrebări și răspunsuri, în care lectorii vor răspunde direct nelămuririlor punctuale ale cursanților. 

Ziua I 

Ziua II

Definirea practică, juridică, a conceptelor de:

  • Delegare;
  • Detașare;
  • Detașare transnațională. 

Statutul juridic al salariaților mobili

  • Diferențele dintre salariații delegați, detașați ori mobili, conform Codului muncii.;
  • Cum trebuie remunerati salariatii aflați în situațiile de mai sus. 

Explicații juridice cu privire la:

  • Indemnizația de delegare;
  • Indemnizația de detașare;
  • Indemnizația de detașare transnațională sau prestațiile suplimentare pentru clauza de mobilitate.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Aspecte fiscale practice

  • Tratamentul fiscal al indemnizațiilor primite de administrator și alte persoane, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul serviciului.;
  • Tratamentul fiscal al indemnizațiilor primite de salariaţi, potrivit legislaţiei în materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul serviciului;
  • Aspecte de natură financiar-contabilă privind deplasarea salariaților în interes de serviciu;
  • Procedura de anulare a obligațiilor fiscale suplimentare rezultate din reîncadrarea diurnelor.


Sesiune de întrebări și răspunsuri

Înțelege

Implementează

Analizează

Raportează

Echipa de traineri

Mirela Paunescu 

Adriana Radu

Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București.

Avocat Partener, Radu Opriș SPARL

Cu o experiență de peste 15 ani, Mirela oferă consultanță de specialitate pe probleme de fiscalitate, procedură fiscală, raportări financiare, formare profesională internă pentru companii multinaționale și naționale, cu implicare activă în forurile de conducere ale instituțiilor de supervizare ale sectorului din România.


În cei 3 ani ca vicepresedinte Camera Auditorilor Financiari din Romania, Mirela a coordonat departamentele responsabile cu emiterea de reglementări legislative proprii, învățământ, publicații și altele, fiind implicată activ în procesul de transpunere în România a legislației europene ce vizeaza auditul statutar. 


Mirela acoperă industrii precum: Pharma, Apărare, Producție, Imobiliare, Servicii și Comerț de bunuri diverse etc.

Adriana este Partener în cadrul societății de avocatură Radu Opriș SPARL și are o experiență de peste 15 ani în tratarea subiectelor legate de dreptul muncii, dar și de aspectele pe care le implică lucrul companiilor cu tehnologia.


Adriana a lucrat timp de nouă ani în avocatura de top din București, ocupând diferite poziții, inclusiv cea de partener în cadrul Schoenherr, iar din 2018 s-a dedicat propriului său proiect - societatea profesională de avocați Radu Opriș.


Adriana Radu este unul dintre lectorii favoriți ai abonaților premium avocatnet.ro, pe probleme legate de dreptul muncii. Are experiență extinsă în realizarea unor cursuri pe teme de HR, atât în cadrul unor companii, cât și la diverse evenimente online sau cu prezență fizică.

Înscrie-te la cursul practic pentru clarificări referitoare la diurnă - perspectivă fiscală și juridică

days
hours
minutes
seconds
00
00
00
00
days
hours
minutes
seconds
Update sesiune Septembrie: 14 locuri disponibile

Pentru mai multe detalii legate de felul în care îți sunt prelucrate datele personale de către avocatnet.ro, acceseză acest link.

Copyright © 2024 avocatnet.ro. All rights reserved.